Toast za ostatni agrest w tym roku

gin z agrestem i syrop z kwiatów bzu

Na porannym targu w Olsztynie jest boczna ścieżka, przy której spotkać można sprzedawców autentycznych skarbów. To nie handlarze, nie wracają z giełdy; ich towary są umorusane w ziemi i mniej kształtne niż ideały w głównej alei. A do tego ich asortyment jest ograniczony – ten ma ogórki, szczypior i porzeczkę, ten gruszki, twaróg (i kilka butelek mleka spod lady), a ta w rogu tylko pomidory. Wszystko za to prawdziwe i własne. Nazywam ich działkowiczami i staram się kupować tylko u nich. Serdeczni i swojscy, znają się na tym, co im wyrosło. A jak czymś poczęstują, to przyrzekam że smakuje jak od babci. 

Jeden z działkowiczów, łypiąc na mnie znad swoich łubianek, szepnął wczoraj rano, że musi mi powiedzieć coś ważnego. Sekretem okazał się fakt, że po raz ostatni tego lata przyjechał na targ z agrestem. A zaraz potem wykwalifikowana ocena mojej osoby, z której wynikło, że jeśli go nie kupię, będę naprawdę bardzo żałować.

Zatem kupiłam. I niezwłocznie, w ostatnim dniu lipca, wzniosłam toast za ostatni w tym roku agrest, na myśl o którym ślinka wciąż napływa mi do ust.* Dzięki, agreście, za dobry sezon – do zobaczenia! Z wami, mam nadzieję, jeszcze w tym roku. Znajdźcie swój Ostatni Agrest i uczcijcie to jak należy!

* Dosłownie, a działają tak na mnie tylko wyjątkowe rzeczy – na przykład umeboshi, albo melasa z granatów. 

gin syrop kwiaty bzu agrest koktajl.jpg

Gin z syropem z kwiatów bzu
i agrestem

2 porcje; inspirowane przepisem z BBC Good Food

  • 100 ml zmrożonego ginu
  • 30 ml soku z cytryny
  • 20 ml
  • kilka kostek lodu
  • schłodzona woda gazowana lub wino musujące
  • dwie gałązki tymianku lub rozmarynu
  • garść agrestu

W dwóch szklankach umieść po kilka kostek lodu oraz roztarte lekko w dłoniach gałązki ziół. W shakerze wymieszaj gin z sokiem z cytryny, dodaj syrop z bzu, rozlej do szklanek. Dopełnij wodą gazowaną lub winem musującym (to wersja na specjalne okazje!). W każdej szklance umieść kilka owoców agrestu – do zjedzenia po wypiciu. Na zdrowie!

IMG_4910.jpg