Affogato verde

matcha affogato

Zielonej herbacie jest do twarzy we włoskich przepisach. Zorientowałam się niedawno, że znaczna część mojej matchowej listy "do zjedzenia" jest rodem właśnie z półwyspu Apenińskiego. Tiramisu, panna cotta... czy na przykład gnocchi! Ostatnio wręcz odhaczyłam punkt, którego na tej liście nawet nie było. Dopiero kiedy oblałam kulkę lodów waniliowych gorącym "espresso" z matchy (na co ochota przyszła mi bardzo spontanicznie), zorientowałam się, że to japońska adaptacja włoskiego klasyka. I muszę przyznać, że prześcignęła dla mnie oryginał.

Obserwujcie stronę Moya Matcha, gdzie będzie pojawiać się coraz więcej moich zielonych przepisów! Na pyszności z różnych stron świata. Wszystkie będą zielone, obiecuję – co bardzo się nam wszystkim przyda przy tej ociągającej się wiośnie!

IMG_1573.jpg

Matcha affogato

2 porcje

  • 2 płaskie łyżeczki matchy (używam do tego tradycyjnej)
  • 80 ml przegotowanej wody, przestudzonej do temperatury 80 stopni
  • 2 gałki lodów waniliowych

Zaparz „espresso” z matchy, dokładnie roztrzepując herbatę z wodą (przy pomocy bambusowej miotełki lub automatycznego spieniacza do mleka). Mieszanka powinna być intensywnie zielona i gęsta. Nałóż lody do dwóch filiżanek, polej matchą i podawaj od razu.