Inna Wielkanoc

Jak ostatnio wspomniałam (tym razem na poważnie!), nadchodzącą Wielkanoc spędzam inaczej niż zazwyczaj. Z tej okazji Wam też proponuję w tym roku małą odmianę. Tyle na świecie odsłon świątecznego stołu, w ilu domach co roku obchodzone są święta. Niemal każda rodzina ma ukochane klasyki, przyrządzane według sekretnych przepisów dziedziczonych od pokoleń. Ale różnice mogą wynikać też z chęci unowocześnienia tradycji. W tym roku zamiast (lub oprócz!) bab i mazurków warto z okazji Wielkanocy upiec ciasto inne niż w pozostałych domach. Może być zupełnie zwyczajne, wystarczy dodać mu świątecznego ducha. Na przykład marchewkowe, wyjątkowe od samych koniuszków wieńczących jego królewską, tortową formę, aż po środek, czyli serce – pełne bakalii ciasto na mące gryczanej.

Gryczane ciasto marchewkowe
z kremem z ricotty i płatkami róży

na tortownicę o średnicy 16–18 cm (czyli 8–10 porcji)

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 40 g orzechów laskowych, posiekanych na duże kawałki
  • 150 g marchewki, startej na drobnych oczkach (2 duże lub 3 średnie sztuki)
  • 100–120 g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 170 ml oleju roślinnego, np. z pestek winogron lub ryżowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub z białego wina
  • 170 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 70 g jasnej mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • niepełna łyżeczka soli
  • 40 g suszonej żurawiny

Na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 80 ml niepasteryzowanej śmietany kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • 3–4 łyżki cukru pudru
  • suszone płatki róży do dekoracji

A po dokładne instrukcje przygotowania zajrzyjcie na Hellozdrowie.pl! Znajdziecie tam też garść przydatnych informacji na temat prozdrowotnych właściwości gryki.

Wesołych Świąt!