Going nuts

Do trwającego właśnie zimnego, ciemnego i nieprzewidywalnego czasu w roku trzeba porządnie się przygotować. Nie chodzi tu o zmianę obuwia i nakrycia głowy, a o wewnętrzne przestawienie organizmu na tryb jesienno-zimowy. Całe szczęście przyroda i jej naturalny cykl same podsuwają nam do tego wartościowe narzędzia. Nie bez przyczyny nadejście sezonu na orzechy laskowe zbiega się w czasie z początkiem coraz częstszych słot i chłodów – zawierają one w sobie wszystko, czego potrzebujemy, by sobie z tym poradzić.

Pani z mojego ulubionego warzywniaka obruszyła się wczoraj, że kilogram orzechów laskowych, który położyłam jej na wadze to stanowczo za mało. Bo teraz sezon właściwie już się skończył, mamy więc ostatnią szansę na nadgonienie z listą orzechowego “to-eat” na ten rok. Dzisiejsze przepisy miały ukazać się prawie miesiąc temu, ale czas ostatnio mnie pokonał. Publikuję je jednak śmiało, bo nawet jeśli nie macie zimowego zapasu świeżych orzechów laskowych w piwnicy, możecie sięgnąć po te łuskane, dostępne cały rok w dziale z bakaliami - wszystko wyjdzie równie znakomicie.

Rzeczone przepisy opracowałam z myślą o portalu Hellozdrowie, dlatego mimo, że to same słodkości, możecie mieć pewność, że są lekkie, pożywne i pełne dobra. Nie tak łatwo z marszu im zaufać – to, co naprawdę smaczne, zwykliśmy utożsamiać z grzesznymi przyjemnościami, na które staramy się nie pozwalać sobie za często. Tymczasem okazuje się, że popijając kremowe mleko o aromacie słodkich pralin możemy nie tylko mieć sumienie czyste jak łza – po zerknięciu na listę składników sami widzicie, że oddamy jednocześnie swoim organizmom dużą przysługę. A śliwki pod kruszonką (które warto zastąpić np. szarymi renetami! Czas śliwek też skończył się w trakcie mojej nieobecności) równie dobrze co na deser, można zjeść na pełnoprawne śniadanie. 

Śliwki pod orzechową kruszonką

6-8 porcji

  • 50 g orzechów laskowych (waga po wyłuskaniu, jeśli używamy świeżych)

  • 150 g mąki pełnoziarnistej

  • 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 100 g zimnego masła

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 700 g dojrzałych śliwek, np. węgierek (lub jabłek czy gruszek, można użyć też mrożonych owoców dowolnego rodzaju - bez rozmrażania)

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego

  • do podania: lody lub śmietana

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łuskamy orzechy (jeżeli używamy świeżych) i prażymy je 7‒10 minut. Upieczone orzechy niezwłocznie przekładamy na kuchenną ściereczkę, szczelnie zawijamy i intensywnie pocieramy przez kilka minut, tak aby pozbyć się ich ciemnej skórki (nic się nie stanie, jak część nie zejdzie). Studzimy i siekamy.

W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami do połączenia z suchymi składnikami. Dorzucamy posiekane orzechy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto w kulę (jeśli jest za suche, można dodać odrobinę zimnej wody). Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości i od preferencji). Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z cukrem. Mieszamy ze śliwkami i układamy w żaroodpornym naczyniu o wymiarach ok. 20x20 cm. Na wierzchu równomiernie kruszymy przygotowane ciasto. Pieczemy 45 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem. Najlepiej podawać wciąż ciepłe, z gałką ulubionych lodów lub śmietaną (w wersji deluxe lekko słodką, z ziarenkami z laski wanilii).

Czekoladowe mleko z orzechów laskowych

ok. 1/2 litra mleka

  • 1 szklanka orzechów laskowych (po wyłuskaniu, jeśli używamy świeżych)

  • 3 szklanki wody + do namoczenia

  • 4-5 świeżych daktyli (lub 8-10 suszonych)

  • pół szczypty soli

  • 1 kopiasta łyżka kakao

  • ziarenka z 1 laski wanili

Orzechy łuskamy (jeśli używamy świeżych) i zalewamy wodą na 8‒10 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem poprzedniego dnia. Następnego ranka płuczemy orzechy i umieszczamy je w blenderze z 3 szklankami świeżej wody, daktylami i szczyptą soli. Miksujemy na najwyższych obrotach 2‒3 minuty. Próbujemy, aby sprawdzić poziom słodkości – w razie potrzeby dodajemy więcej daktyli.

Mleko przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy. Po wstępnym odsączeniu chwytamy gazę, tworząc z niej woreczek, i powoli wyciskamy mleko do ostatniej kropli. Do gotowego mleka dodajemy ziarenka wanilii oraz kakao (najpierw rozrobione z odrobiną płynu). Przechowujemy w lodówce 2‒3 dni, najlepiej w szklanej butelce. Mleko będzie się rozwarstwiać, to normalne zjawisko – wówczas wystarczy intensywnie wstrząsnąć butelką.