Trzy porcje zdrowia

Czy pamiętacie dzień, w którym po raz pierwszy opatentowano budyń czekoladowy z awokado? Ja też nie – ale nie mam wątpliwości, że od tamtej pory receptura podbiła naprawdę liczne serca i podniebienia. Nie przesadzam chyba mówiąc, iż deser stał się wizytówką pewnej nowej ery. Ery, w której niemal wszyscy coraz więcej uwagi poświęcamy temu co i jak jemy, w której bardziej niż telewizja ekscytuje nas pichcenie i kuchenne eksperymenty, a efektami tych ostatnich są często zdrowe i pożywne substytuty dla naszych rozmaitych grzesznych przyjemności.

Czekoladowy budyń z awokado jest niezawodny, powoli wchodzi więc do kanonu tradycyjnych słodkości, po jakie sięgamy szukając pomysłu na deser, za który organizm nam podziękuje. Świetnie, róbmy to więc jak najczęściej! A z gotową miseczką zdrowej pyszności pochylmy się nad dzisiejszym artykułem, aby dowiedzieć się ile jeszcze potencjału kryje się w niepozornym awokado. Z tego samego owocu możemy ulepić finezyjne czekoladowe trufle, ukręcić orzeźwiający tropikalny pudding z mango i kokosem, a nawet stworzyć jedyne w swoim rodzaju deserowe carpaccio, które sprosta najbardziej wysublimowanym podniebieniom podczas specjalnych okazji.

Podstawą wszelkich działań z awokado jest upewnienie się, że owoce są idealnie dojrzałe. Do deserów najlepsza jest odmiana hass – charakteryzuje się chropowatą, czarną skórką, a jej miąższ jest wyjątkowo kremowy i delikatny. W dojrzałych sztukach z łatwością odchodzi on od skorupki i smakuje wybornie. Do roboty!

Trufle czekoladowe z awokado

ok. 30 trufli w zależności od rozmiaru

250 g czekolady deserowej (50-60% kakao)
1 awokado
szczypta soli morskiej
4-5 łyżek kakao

Po dokładne instrukcje zajrzyjcie na Hellozdrowie.pl!

Carpaccio z awokado z „solonym karmelem” z daktyli

4 porcje

1 szklanka suszonych daktyli
ok. ½ szklanki wrzątku
½ - 1 szklanka mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona z 1 laski wanilii
2/3 łyżeczki soli morskiej

2 awokado hass
2 małe kiwi
4 łyżki migdałów w płatkach
opcjonalnie: suszone lub świeże kwiaty

Po dokładne instrukcje zajrzyjcie na Hellozdrowie.pl!

Pudding tropikalny z awokado

4 porcje

1 dojrzałe mango
1 awokado
1 puszka mleczka kokosowego, schłodzona i niewstrząśnięta
2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
garstka świeżych liści melisy
czereśnie do dekoracji

Po dokładne instrukcje zajrzyjcie na Hellozdrowie.pl!