Halo you, hallou mi

Halo you! Wahałam się przez dłuższy moment czy publikować dzisiejszy przepis. Strasznie zawsze śmieszą mnie autorskie receptury na rzeczy takie jak kanapki czy jajecznica, ostatnio widziałam też dokładnie rozpisane instrukcje przygotowania truskawek z bitą śmietaną. Ale uznałam, że nie będę zagłębiać się w zbyteczne ideologie i uznam, że skoro jest smaczne, to warto się tym dzielić. Mam więc dziś dla Was przepis na pyszne kanapki, które - jak każde wypasione - bardzo niewygodnie się je i bardzo długo wspomina.

Halloumi to cypryjski ser trochę podobny do oscypka (ciut mniej słony, twardszy). A zresztą, większość z Was pewnie już to wie. Dla mnie też nie jest nowością, ale dopiero niedawno spróbowałam go po raz pierwszy. Na maksa przypadliśmy sobie do gustu! Ale choć miałam wielką trzystagramową kostkę, wpis powstanie z tego tylko jeden (i właściwie, jak wyżej, ciężko nazwać go moim przepisem - to połączenie dosyć klasyczne), bo niemal cały zapas zniknął gdzieś po drodze. Już wybieram się jednak po kolejną dostawę, także miejcie się na baczności.

Kanapki z grillowanym serem halloumi i brzoskwiniami
na kromkach pumpernikla

2 porcje

1 duża brzoskwinia, raczej twarda
1/2 kostki (4 grube plastry) sera halloumi (ok. 150 g)
1/2 dużego dojrzałego awokado, najlepiej hass!
kilka liści sałaty
ocet balsamiczny, odrobina oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz
4 kromki pumpernikla*

*Bardzo mi tutaj pasuje, ale jeśli wiecie że nie przepadacie za jego intensywnym smakiem, śmiało sięgajcie po inne, ulubione pieczywo.

Patelnię grillową (lub klasyczną, też się nada jeśli jest nieprzywierająca) lub grilla rozgrzać mocno. W pierwszej kolejności zająć się brzoskwinią - pokroić ją w łódeczki i na dużym ogniu (lub nisko nad żarem) szybko je z każdej strony zgrillować. Przenieść na talerz a na patelni ułożyć ser pokrojony w 1-centymetrowe plastry. W międzyczasie pokroić awokado i porwać sałatę. Rozpocząć budowę kanapek - na kromkach pumpernikla układać sałatę, a na niej awokado. Posypać solą i pieprzem, skropić bardzo delikatnie sokiem z cytryny. Następnie ułożyć gorący ser, a na górę brzoskwinie. Doprawić solą i pieprzem, skropić obficie octem balsamicznym. Jeść szybko! Halloumi dużo traci kiedy wystygnie. Smacznego!

IMG_7332.jpg