Pieczone szparagi z serkiem włoskim i migdałami

Ilekroć przychodzi czas któregoś z sezonowych warzyw czy owoców, rozpoczynam go prostym przepisem na potrawę, która smaku nie przyćmi zbytecznym dodatkiem przypraw czy sosów. Dlatego dziś przedstawiam zielone szparagi w minimalistycznej acz przepysznej odsłonie. Łagodny serek capri i ostry czarny pieprz, słodkie chrupiące migdały i soczyste, wytrawne szparagi... to dwa połączenia idealne. A mieć to wszystko na jednym talerzu - niebo!

Pieczone szparagi z serkiem capri i migdałami

(2 porcje)

1 pęczek zielonych szparagów
ok. 120 g capri (serka typu włoskiego, można użyć twardej ricotty)
kilka łyżek płatków migdałów
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki. Ułożyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut (po 10 minutach obrócić je na drugą stronę). W międzyczasie na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Capri pokruszyć w palcach i rozsypać na upieczonych szparagach. Wstawić do piekarnika jeszcze na ok. 5-7 minut, żeby ser trochę się podpiekł. Wyciągnąć, posypać migdałami i natychmiast podawać. Smacznego!