Granola z płatkami róży

Wspominałam przy ostatnim omlecie, że bardzo lubię porę śniadaniową. Jako, że zrywanie się z łóżka o nieludzkiej godzinie obecnie chwilowo mnie nie obowiązuje, to (oprócz wstawania znacznie za wcześnie, bo robimy sobie z moim organizmem na złość tradycyjnie) szczególnie doceniam uroki pierwszego posiłku. Wszystko pozostawało jednak w granicach normalności, bez wpadania w obsesje, bez przekonywania samej siebie, że nic dziwnego nie ma w jedzeniu czterech śniadań dziennie. Do czasu upieczenia tej granoli.

Od kiedy rano czeka na mnie słój, po którego otwarciu uwalnia się zapach różanej konfitury z najlepszych pączków, przestaję sobie radzić ze wspaniałością poranków.

Chciałabym móc powiedzieć, że jestem autorką tego genialnego patentu, ale niestety byłoby to po części kłamstewko. Mimo, że sam przepis na granolę stworzyłam od podstaw, bezpośrednią inspiracją do wykorzystania róży był bezbłędny pomysł Heidi Swanson.

Granola z płatkami róży

(ok. 1 litrowy słój)

3 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki zarodków pszennych
1 szklanka otrębów (dowolnych - u mnie żytnie, pszenne i orkiszowe)
1 szklanka orzechów (u mnie migdały i laskowe)
1 szklanka ususzonych płatków róży
3/4 szklanki soku jabłkowego
1/4 szklanki delikatnego miodu
1/3 szklanki rodzynek
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy (lub w sprayu)

Piekarnik rozgrzać do 130 stopni. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, zarodki, otręby i orzechy (można je posiekać). Rozłożyć równomiernie na blasze. Prażyć około 30 minut, do lekkiego zbrązowienia, co 10 minut mieszając. W międzyczasie płatki róży pokruszyć na mniejsze kawałki. W szklance wymieszać miód (jeśli jest w stałej postaci lekko go podgrzać) z sokiem jabłkowym (oraz oliwą, jeśli nie macie w sprayu). Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić musli z orzechami, przełożyć na nowo do miski, wymieszać z płatkami róży (można dodać teraz 3/4, a resztę po upieczeniu - tym sposobem dodamy trochę koloru, bo w piecu płatki zbrązowieją). Zalać sokiem z miodem, osolić i wymieszać drewnianą łyżką. Ponownie rozłożyć równomiernie na blasze. Spryskać oliwą, jeśli nie dodaliście jej wcześniej do płynów. Wstawić do piekarnika na około 50 minut (co 15 minut mieszając). Po tym czasie wyciągnąć blachę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wmieszać rodzynki i przełożyć do szczelnego pojemnika. Jeść z czym kto lubi, dla mnie broni się sama i dodaję jedynie zimne mleko. I uwspanialać sobie poranki!

Różowa owsianka

Na różowe rozpoczęcie różowego dnia. Ta owsianka nie zawdzięcza swojego koloru malinom, truskawkom ani czereśniom. Brak powyższych zdaje się być poważnym faux pas o tej porze roku! Cóż, ja pozostaję zwolenniczką skubania ich solo - wyjadania za jednym zamachem całych koszyczków, łubianek i siatek. Letnie owoce pozostawiam więc na deser, a owsiankę barwię botwinkowymi buraczkami, których nadwyżka pozostaje niekiedy przy przyrządzaniu litewskiego chłodnika. Jakkolwiek dziwne nie wydawałoby się to połączenie, polecam spróbować by każdy mógł sam przekonać się czy buraki podpasują mu w słodkiej śniadaniowej misce. Ich smak jest tylko lekko wyczuwalny, nadają słodyczy, ale pozostawiają też swój (bardzo delikatnie) mdły posmak, który w wytrawnych kompozycjach do tej pory mi nie przeszkadzał. Mimo tego szczegółu owsianka bardzo mi smakowała, i choć faworyty w tej dziedzinie pozostają na razie niezmienione, ta wersja stanowi miłą (i naprawdę cudowną dla oka) odmianę. Polecam!

Buraczana owsianka z twarogiem i orzeszkami pinii

(2 porcje)

składniki na podstawową owsiankę, plus:
2 średnie buraczki, ugotowane/upieczone
ok. 150 g twarogu
4 łyżki orzeszków pinii
1 łyżeczka ekstratu z wanilii (zamiennie z 1 laską wanilii)

Rozpocząć przygotowywanie podstawowej owsianki (bez wcześniejszego namaczania). Gdy płatki będą się gotować, zmiksować lub rozgnieść widelcem buraczki. Wymieszać je z wanilią (jeśli nie posiadacie ekstraktu - wystarczy dodać rozkrojoną laskę do gotującego się mleka z płatkami). Na suchej patelni prażyć orzeszki do lekkiego zbrązowienia. Dodać buraczki do owsianki, zagotować ponownie, po czym przełożyć do misek. Na wierzchu rozkruszyć palcami twaróg i rozsypać orzeszki. Smacznego!