Juuuż jeeest!
Ra bar bar
Wieniec rabarbarowo - różany
Ciasto
300 g mąki pszennej
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
170 ml ciepłego mleka
30 g masła
1 jajko
Nadzienie
3 małe łodygi rabarbaru
5 łyżek rodzynek
3 kopiaste łyżki miodu
3 łyżki pokruszonych suszonych płatków róży
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Lukier różany
5 kopiastych łyżeczek cukru pudru
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki wody różanej
3 łyżki pokruszonych suszonych płatków róży
kropla wrzątku, do konsystencji gęstej pasty (może być zbędna, uwaga by nie rozrzedzić przesadnie!)
Z połowy mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn - składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kilkanaście minut. Masło rozpuścić i ostudzić. Następnie w dużej misce zmieszać je z żółtkiem (białko zachować do nasmarowania), resztą mleka i mąki oraz zaczynem. Wyrabiać ciasto ręcznie lub hakiem przez 10 minut. Nasmarować cieniutko olejem by nie wysychało i odstawić przykryte ściereczką mniej więcej na godzinę (aż podwoi objętość).
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni rozpuścić miód, dodać pokrojony w kostkę lub plasterki rabarbar. Smażyć tak długo, aż kompletnie się on rozgotuje i stworzy mus. Dodać rodzynki i szczyptę gałki muszkatołowej. Trzymać na ogniu jeszcze tak długo, by nadzienie zredukowało się do gęstej konsystencji. Ostudzić.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta, rozsmarować nadzienie, zawinąć wieniec.Tutaj znajduje się dokładna instrukcja jak to robić. W środek można wstawić natłuszczone(!) ceramiczne naczynko, jeśli obawiacie się, że dziura jest zbyt mała i może zarosnąć. Z pomocą pędzelka posmarować ciasto na wierzchu białkiem rozbełtanym wcześniej z odrobiną mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Studzić na kratce. Gdy wieniec przestygnie, zrobić lukier i hojnie go nim posmarować. Smacznego!